Småföretagen i behov av finansiering lyfter factoringbranschenSmåföretagen får allt svårare att få finansiering av bankerna. 100 000 små- och medelstora företag saknar kreditvärdigt. En effekt är att den anonyma factoringbranschen fått ett rejält uppsving med en tillväxt på ca 40 procent i genomsnitt de senaste två åren.

Lyft för factoringbranschen

Vad beror det ökade behovet på?

– Bankernas hårdnade krav vid utlåning pressar företag med sämre kreditvärdighet att söka finansiering från annat håll. Den stora vinnaren är factoring som de senaste fem åren vuxit kraftigt. Tillväxen för branschen fortsätter i takt med ett kärvare ekonomiskt klimat. Enligt sammanställningen från Qvido saknar var tionde småföretag kreditvärdighet, d.v.s. saknar A-rating. Totalt rör det sig om 100 000 svenska företag i kategorin små och medelstora, som omsätter 50 miljoner Euro eller mindre och har upp till 250 anställda. Men enligt experter inom området är det ännu fler som har svårt att få finansiering idag.

– Tidigare kunde det räcka med A-rating för att få finansiering från bankerna men idag är kraven ännu högre. Ofta krävs AA eller AAA rating för att få finansiering vilket innebär att många fler företag kämpar för att få finansiering. Istället för att vända sig till bankerna går alltså allt fler företag till factoringbolag för att få finansiering genom att belåna eller sälja sina fakturor.

– Factoring är den stora vinnaren när bankerna stryper åt utlåningen men det är inte alltid som låntagaren kommer ut som en vinnare. Branschen har länge varit anonym och saknat transparens vilket resulterat i att villkoren och räntorna mellan företagen skiljer sig mycket åt. Avgiften kan röra sig mellan 2 och 5 procent mellan två bolag. Därför finns det stora pengar att spara genom att jämföra mellan olika factoringbolag, något som Qvido hjälper till med genom sin tjänst.

← Tillbaka till alla inlägg

Få kostnadsfri rådgivning idag!